Ψυχική διαταραχή: Ένα μήνυμα προς την οικογένεια

Ψυχική διαταραχή: Ένα μήνυμα προς την οικογένεια

Όταν ένα μέλος της οικογένειας αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας, είτε είναι διαγεγνωσμένα είτε όχι, επηρεάζεται ολόκληρο το οικογενειακό σύστημα.

Η επιρροή αυτή προς όλα τα μέλη της οικογένειας, δεν γίνεται απαραίτητα συνειδητά ή ηθελημένα, αλλά συνήθως μέσω ασυνείδητων συμπεριφορών και συναισθημάτων που διακινούνται στην οικογένεια.

Βλέπουμε συχνά περιπτώσεις, στις οποίες όταν ένα μέλος της οικογένειας παρουσιάσει κάποιο ζήτημα ψυχικής υγείας αυτόματα μπαίνει με διάφορους τρόπους στο επίκεντρο της προσοχής της οικογένειας (π.χ. αυξημένη φροντίδα και ενασχόληση προς το “άρρωστο μέλος”, κριτική, μομφή κ.α.).

Η ψυχική νόσος ενός μέλους της οικογενείας, μπορεί να υπηρετεί ένα σκοπό, όπως για παράδειγμα να εξισορροπεί την ανικανότητα της οικογένειας να είναι λειτουργική.

Αυτή η “δυσλειτουργική” συμπεριφορά, αποτελεί ένα μήνυμα προς της οικογένεια. Διαβάζοντάς το μπορούμε να ανακαλύψουμε σε τι εξυπηρετεί. Σε τι εξυπηρετεί η κατάθλιψη του συζύγου μου; Πώς η κακή συμπεριφορά του παιδιού μας στο σχολείο διαμορφώνει τις οικογενειακές μας σχέσεις;

Θα έλεγε κανείς πως το “ασθενές” μέλος “θυσιάζεται” για να προστατέψει τα υπόλοιπα μέλη του οικογενειακού συστήματος.

Αντί να επικεντρωθούμε στον πάσχοντα, σε αυτόν που εκδηλώνει το σύμπτωμα, μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα μας προς ολόκληρο το σύστημα της οικογένειας.

Αλλάζοντας τις διαμορφωμένες σχέσεις μέσα στην οικογένεια, τους τρόπους επικοινωνίας και τους ρόλους που έχει αναλάβει ο καθένας, μπορούμε να βοηθήσουμε σημαντικά τον γονέα, τον αδερφό ή το παιδί μας, που αντιμετωπίζει προβλήματα ψυχικής υγείας.

 

(Πηγή Φωτογραφίας- Photo’s source)

https://unsplash.com/photos/KhStXRVhfog