Συνήθη Ερωτήματα
Εδώ θα βρείτε απαντήσεις σε τυχόν ερωτήματα αναφορικά με την ψυχοθεραπεία (ατομική, θεραπεία ζεύγους, ομάδα, online ψυχοθεραπεία), καθώς και τις ψυχοθεραπευτικές προσεγγίσεις (συστημική ψυχοθεραπεία, ψυχόδραμα) που ακολουθεί η ομάδα Creating Narratives.
Ποια είναι η διαφορά μεταξύ του ψυχολόγου, του ψυχιάτρου και του ψυχοθεραπευτή;
Οι ψυχολόγοι μπορούν να ειδικευτούν σε διάφορα επιστημονικά πεδία όπως είναι ο τομέας της ψυχικής υγείας, της σχολικής ψυχολογίας, της συμβουλευτικής, της ψυχιατροδικαστικής κ.α.
Οι ψυχίατροι, είναι γιατροί που έχουν ολοκληρώσει την ειδικότητα της Ψυχιατρικής. Μελετούν τα προβλήματα ψυχικής υγείας, και ασχολούνται με τη διάγνωση ψυχικών νόσων και τη διαχείριση τους, συμπεριλαμβανομένης της ψυχιατρικής αγωγής.
Η ψυχοθεραπεία αποτελεί θεραπευτική διαδικασία που πραγματοποιείται με άτομα, ομάδες, ζευγάρια και οικογένειες.
Ο ψυχοθεραπευτής μπορεί να είναι ψυχολόγος, ψυχίατρος ή άλλος επαγγελματίας ανθρωπιστικών επιστημών ή κοινωνικών επιστημών υγείας και έχει εκπαιδευτεί σε μια ψυχοθεραπευτική κατεύθυνση, τετραετούς διάρκειας, κατόπιν της λήψης του βασικού του πτυχίου.
Τι είναι η Ψυχοθεραπεία;
Απευθύνεται σε άτομα όλων των ηλικιών και τα βοηθάει να ζήσουν μια πιο χαρούμενη, υγιή και παραγωγική ζωή.
Στην Ψυχοθεραπεία, ο θεραπευτής εφαρμόζει επιστημονικά έγκυρες διαδικασίες που βοηθούν το άτομο να αναπτύξει πιο υγιείς και αποτελεσματικές συνήθειες.
Υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις στην Ψυχοθεραπεία που μπορούν να βοηθήσουν το άτομο για να διαχειριστεί τα προβλήματα που το απασχολούν.
Τι είναι η συστημική Ψυχοθεραπεία;
Ως σύστημα ορίζεται το σύνολο των στοιχείων σε αλληλεπίδραση και αλληλεξάρτηση. Ο θεραπευόμενος που «αντιμετωπίζεται συστημικά» από τον ψυχοθεραπευτή γίνεται κατανοητός ως μέλος ενός πλέγματος σχέσεων και όχι ως ένα μεμονωμένο άτομο.
Κάθε αλλαγή σε κάποιο στοιχείο του συστήματος επιφέρει αλλαγές σε ολόκληρο το σύστημα. Η συστημική προσέγγιση προσπαθεί να αναλύσει και να κατανοήσει την εσωτερική οργάνωση και λειτουργία των συστημάτων, καθώς και την αλληλεπίδραση τους με το εξωτερικό περιβάλλον τους.
Ένα πλεονέκτημα της συστημικής θεραπείας είναι ότι μπορεί να συμβάλλει σε αλλαγές στην οικογένεια χωρίς να παρευρίσκονται όλα τα μέλη σε θεραπεία. Η αλλαγή σε ένα μέλος του οικογενειακού συστήματος μπορεί να επιφέρει αλλαγές σε όλο το σύστημα.
Τι είναι το ψυχόδραμα;
Μέσα στα πλαίσια μιας ψυχοδραματικής ομάδας:
- Το άτομο μπορεί να επεξεργαστεί κομμάτια των προσωπικών του εμπειριών είτε του παρελθόντος, είτε του παρόντος και του μέλλοντος.
- Τα μέλη της ομάδας, λειτουργούν σαν ¨δίχτυ ασφαλείας” , σαν μία “μήτρα” , μέσα στην οποία το άτομο μπορεί να (ανα) βιώσει εσωτερικές συγκρούσεις, αναστολές, δυσκολίες στις σχέσεις καθώς και επιθυμίες, χωρίς να υπάρχει κριτική.
- Πολλές φορές οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, απωθούνται γιατί δε μπορούμε να τις επεξεργαστούμε. Με αυτόν τον τρόπο, καλλιεργείται το έδαφος για την εμφάνιση ψυχοσωματικών συμπτωμάτων. Το άτομο, μέσα στα πλαίσια της ψυχοδραματικής ομάδας, μπορεί να έρθει σε άμεση, ουσιαστική και πραγματική συνομιλία με το σώμα του καθώς και με όλες τις εμπειρίες – “σημάδια” που αυτό κουβαλάει.
Πότε χρειάζεται να επισκεφτώ έναν ψυχοθεραπευτή;
Υπάρχουν άνθρωποι που απευθύνονται στην ψυχοθεραπεία όταν αισθάνονται καταθλιμμένοι, πολύ αγχωμένοι ή θυμωμένοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι ενδέχεται να χρειάζονται βοήθεια για μια χρόνια νόσο που επηρεάζει τη συναισθηματική ή τη σωματική τους ευεξία ενώ άλλοι επιθυμούν να εμβαθύνουν στην επίγνωση του εαυτού τους.
Ακόμη, υπάρχουν και αυτοί που μπορεί να έχουν βραχυπρόθεσμα προβλήματα που να χρειάζονται βοήθεια και καθοδήγηση κατά τη δεδομένη περίοδο της ζωής τους. Μπορεί να βιώνουν ένα διαζύγιο, να αντιμετωπίζουν το «σύνδρομο της άδειας φωλιάς» όταν τα παιδιά τους ενηλικιώνονται και απομακρύνονται από το σπίτι, να αισθάνονται υπερφορτωμένοι από μια νέα δουλειά ή να θρηνούν για τον θάνατο ενός μέλους της οικογένειας τους.
Κάποια σημάδια που μπορεί να σας βοηθήσουν να αναγνωρίσετε πιο εύκολα την ανάγκη σας για ψυχοθεραπεία περιλαμβάνουν τα παρακάτω:
- Αισθάνεστε καταβεβλημένοι με μια παρατεταμένη αίσθηση αδυναμίας και θλίψης
- Τα προβλήματα που σας απασχολούν φαίνεται να μην βελτιώνονται παρά τις προσπάθειες σας και την βοήθεια των φίλων ή της οικογένειας σας
- Δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε στην εργασία σας ή να ανταπεξέλθετε στις καθημερινές σας ασχολίες
- Ανησυχείτε υπερβολικά, αναμένετε τα χειρότερα και αισθάνεστε διαρκώς ένταση
- Διάφορες συμπεριφορές σας, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, η χρήση ναρκωτικών ή η επιθετική συμπεριφορά, βλάπτουν εσάς τον ίδιο ή τους γύρω σας
Γιατί να εμπιστευτώ ένα ψυχολόγο που δεν με γνωρίζει προσωπικά και όχι ένα φίλο μου;
Ο ψυχοθεραπευτής θα μου υποδείξει τι κάνω σωστά και τι λάθος;
Ένα μέλος της οικογένειας μου/ αγαπημένο μου πρόσωπο, αντιμετωπίζει ζητήματα στην καθημερινότητα του και στις σχέσεις του ωστόσο αρνείται να πάει για θεραπεία. Τι μπορώ να κάνω;
Θα χρειαστεί να λάβω φαρμακευτική αγωγή;
Διάρκεια και συχνότητα Θεραπείας
Εάν επιθυμείτε να ξεκινήσετε ατομική θεραπεία η διάρκεια της ορίζεται στα 50 λεπτά με συχνότητα μια φορά την εβδομάδα.
Στην περίπτωση θεραπείας ζεύγους η διάρκεια της συνεδρίας είναι 85 λεπτά με συχνότητα μια φορά ανά 15 ημέρες.
Κόστος Θεραπείας
Ειδικές τιμές μπορούν να συνδιαμορφωθούν σε συνεννόηση με τον θεραπευτή σε περιπτώσεις ανεργίας, φοιτητών καθώς και κοινωνικών προβλημάτων.
Σε κάθε περίπτωση και εάν επιθυμείτε να μπείτε σε μια θεραπευτική διαδικασία, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε με τους θεραπευτές. Οι οικονομικές δυσκολίες δεν θα πρέπει να σταθούν εμπόδιο στις ψυχικές μας ανάγκες.
Πως λειτουργεί η online ψυχοθεραπεία;
Αποτελεί μια εναλλακτική ή/και μοναδική δυνατότητα για ανθρώπους που ο τόπος κατοικίας τους δεν τους επιτρέπει πρόσβαση σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας ενώ επίσης διευκολύνει ανθρώπους με κινητικούς περιορισμούς.
Η ψυχοθεραπευτική διαδικασία που ακολουθείται είναι όμοια με αυτήν στις δια ζώσης συνεδρίες.
Για περισσότερες πληροφορίες δείτε εδώ: https://creatingnarratives.gr/dt_services/online-therapy/