Πολύ συχνά, αντιμετωπίζουμε σωματικές ενοχλήσεις, που εμφανίζονται ξαφνικά και συχνά χωρίς κάποια προφανή αιτία, δημιουργώντας μας άγχος για το τι συμβαίνει στο σώμα μας.
Φυσικά, η πρώτη μας σκέψη είναι να απευθυνθούμε σε ένα γιατρό της ειδικότητας που σχετίζεται με το σύμπτωμα που βιώνουμε. Όταν γίνουν οι απαραίτητες εξετάσεις και δεν ανιχνευτεί κάποιο πρόβλημα σωματικής φύσης, συχνά η απάντηση που ακούμε είναι “πιθανόν να φταίει το άγχος “.
Η απάντηση αυτή λειτουργεί ανακουφιστικά καθώς διαλύει όλες αυτές τις δυσοίωνες σκέψεις που κάναμε για το τι μπορεί να μας συμβαίνει. Το άγχος πέφτει, οι ανησυχίες ξεχνιούνται και η ζωή συνεχίζεται μέχρι το επόμενο περίεργο σύμπτωμα να κάνει την εμφάνιση του και ως φυσικό επακόλουθο να επαναλάβουμε το παραπάνω μοτίβο (εμφάνιση σωματικού συμπτώματος- εξετάσεις- ανακούφιση).
Ωστόσο, η φράση “πιθανόν να φταίει το άγχος “, θα έπρεπε να μας είναι τόσο ανακουφιστική ;
Η απάντηση, είναι φυσικά όχι. Όπως λένε, “όταν δεν μιλάει το στόμα, μιλάει το σώμα” και εφόσον το σώμα μας αναγκάζεται να μας μιλήσει θα πρέπει να το λάβουμε ως ένα προειδοποιητικό σημάδι που δεν θα έπρεπε να αγνοήσουμε.
Οι ψυχοσωματικές διαταραχές λανθάνουν της προσοχής μας, όσο κανένα άλλο σημείο στο σώμα μας.
Παρακάτω, μπορείτε να δείτε μερικά συχνά σωματικά συμπτώματα έκφρασης του άγχους :
- Πόνος στο στομάχι, διαταραχές του πεπτικού συστήματος, ναυτία
- Πονοκέφαλος
- Διαταραχή στον ύπνο (π.χ. αϋπνία)
- Κούραση και καταβολή
- Εφίδρωση
- Τρέμουλο στα άκρα
- Μυϊκός πόνος
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αυξημένος καρδιακός παλμός
Πως θα απαλλαγούμε από τις ψυχοσωματικές μας αντιδράσεις;
Η απάντηση στο ερώτημα αυτό, δεν είναι εύκολη καθώς οι αιτίες εμφάνισης των ψυχοσωματικών συμπτωμάτων είναι ποικίλες και διαφορετικές για τον κάθε άνθρωπο.
Σκοπός της αναζήτησης αυτής θα πρέπει να είναι όχι η καθαυτή εξάλειψη του συμπτώματος, αλλά η ανεύρεση του μηχανισμού εκείνου που το παράγει και το συντηρεί.
(Πηγή Φωτογραφίας- Photo’s source)