Οι “σύντροφοι”, αποτελούν ένα σύστημα που απαρτίζεται από τρία μέλη, το ζευγάρι και τη σχέση.
Η σχέση είναι το αποτέλεσμα της συλλογικής προσπάθειας ενός ζευγαριού. Δημιουργείται με βάση τις εμπειρίες του, την ιστορία του, τις κοινωνικές συνθήκες και ποικίλους άλλους παράγοντες. Μέσα σε αυτή τη κατασκευή που ονομάζουμε σχέση, εμπεριέχεται ο τρόπος που το ζευγάρι αντιλαμβάνεται την πραγματικότητα αλλά και οι στρατηγικές που χρησιμοποιεί, για να επιβιώσει η σχέση.
Όταν μια κατασκευή συντελεί, ώστε το σύστημα να επιβιώνει και να είναι λειτουργικό σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον, τότε χαρακτηρίζεται ως βιώσιμη και παρομοιάζεται με ένα κλειδί που ταιριάζει σε μια κλειδαριά (von Glasersfeld, 1999). Το ταίριασμα, είναι μια ιδιότητα του κλειδιού και όχι της κλειδαριάς. Υπάρχουν πολλά κλειδιά που μπορούν να ανοίξουν μια κλειδαριά. Αντίστοιχα, υπάρχουν πολλές κατασκευές, για να επιβιώνει ένα σύστημα, πολλές λύσεις σε κάθε πρόβλημα.
Συνήθως, ένα ζευγάρι δηλώνει ότι έχει πρόβλημα, όταν η κατασκευή, η λύση, ο τρόπος που χρησιμοποιούσε μέχρι πρότινος, δεν λειτουργεί πλέον∙ όταν το παλιό, δεν ισχύει πια και το καινούργιο δεν υπάρχει ακόμη (Βιργινία Ιωαννίδου, Η τέχνη της συντροφικής ζωής).
Σε μια σχέση, είναι φυσικό να ανακύπτουν προβλήματα και δυσκολίες μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Πως θα καταλάβουμε όμως ότι η σχέση πλέον δεν λειτουργεί και η καλύτερη λύση είναι ο χωρισμός;
Αποτελεί σίγουρα μια πολύ δύσκολη απόφαση, που μπορεί να εγείρει συναισθήματα φόβου της μοναξιάς, άγχους του αποχωρισμού και θλίψη. Υπάρχουν ωστόσο, κάποια σημάδια που δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε.
- Όταν θυσιάζουμε για πολύ καιρό τις προσωπικές μας ανάγκες και τα συναισθήματά μας στο βωμό της προσπάθειάς μας να σώσουμε τη σχέση.
- Όταν αισθανόμαστε ότι θυσιάζουμε την προοπτική για μια καλύτερη σχέση προκειμένου να μην μείνουμε μόνοι
- Όταν οι στόχοι ζωής φαίνεται να είναι εντελώς διαφορετικοί για τον καθένα (γάμος, οικογένεια, εργασία, τόπος διαμονής κ.α.)
- Όταν η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους συντρόφους έχει κλονιστεί ανεπανόρθωτα
- Όταν τα αρνητικά συναισθήματα υπερτερούν των θετικών
- Όταν αισθάνεστε μόνος/η ενώ είστε μαζί
Όλα τα παραπάνω και πολλά ακόμα, αποτελούν “καμπανάκια” (red flags) μιας σχέσης που οδεύει προς το τέλος της. Αγνοώντας τα όποια προβλήματα, μεταθέτουμε και διαιωνίζουμε τις δυσκολίες και την δυσαρέσκειά μας, μεταθέτοντας κατ’ επέκταση και τη δυνατότητά μας για μια πιο απολαυστική ζωή.
Η κατάκτηση της ευτυχίας, προϋποθέτει κόπο, λήψη αποφάσεων και ανάληψη προσωπικής ευθύνης. Η ανταμοιβή όμως, είναι ανεκτίμητη και αναντικατάστατη.