Ένα από τα πράγματα που μας απασχολούν συχνότερα στη ζωή μας είναι οι σχέσεις μας με τους άλλους. Οι σχέσεις, είναι το σημείο εκείνο όπου εστιάζουμε και στην ψυχοθεραπεία προκειμένου να δουλέψουμε με τον θεραπευόμενο μας. Είναι αυτές που θα μας βοηθήσουν να παρατηρήσουμε συμπεριφορές και μοτίβα αλλά και να καταλάβουμε τον ίδιο μας τον εαυτό μέσω του τρόπου με τον οποίο συνάπτουμε σχέσεις και σχετιζόμαστε με τους άλλους.
Ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των σχέσεων μας, αφορά τους φίλους μας, αυτό το πολύ σημαντικό κοινωνικό δίκτυο που έχουμε αναπτύξει απ την αρχή της κοινωνικοποίησης μας.
Υπάρχουν φορές που θα αναρωτηθούμε για τη σχέση μας με τους φίλους μας, ιδίως μεγαλώνοντας και όταν αρχίσουμε να αντιλαμβανόμαστε ότι οι πραγματικοί φίλοι λιγοστεύουν και οι απλοί γνωστοί αυξάνονται.
Έτσι λοιπόν ξεκινάει ένα συμβολικό ξεκαθάρισμα όπου επιλέγουμε τι θα κρατήσουμε και με ποιον τρόπο και τι θα αφήσουμε στην άκρη, αναρωτώμενοι τι είναι ουσιαστικό, τι μας ωφελεί και τι όχι.
Τι είναι αυτό που κάνει μια φιλική σχέση ουσιαστική;
Είναι βέβαιο πως σας έχει τύχει να μην δείτε έναν φίλο σας μήνες και όταν βρεθείτε να αισθανθείτε πως δεν έχει περάσει ούτε μια ημέρα. Σχεδόν δεν σας έχει λείψει καν γιατί νιώθετε ότι ήσασταν μαζί όλον αυτόν τον καιρό.
Δεν είναι η γεωγραφική απόσταση ή η συχνότητα της επικοινωνίας αυτό που χαρακτηρίζει μια δυνατή φιλία, αλλά η συναισθηματική σύνδεση μεταξύ των ατόμων.
Μερικά χαρακτηριστικά που συναντάμε σε έναν ισχυρό φιλικό δεσμό:
- Ενσυναίσθηση: Ακόμα και εάν οι διαφορές μεταξύ σας είναι αδιαμφισβήτητες (χαρακτήρας, συμπεριφορά, τρόπος συναισθηματικής έκφρασης κλπ) σε μια υγιή φιλική σχέση ο φίλος σας μπορεί να κατανοήσει πως αισθάνεστε ακόμα και εάν ο ίδιος δεν έχει βιώσει ποτέ κάτι ανάλογο ή δεν θα το βίωνε ποτέ με τον ίδιο τρόπο.
- Μοίρασμα: Σε μια υγιή σχέση οι φίλοι θέλουν να μοιράζονται είτε πρόκειται για καλές είτε για κακές στιγμές και εμπειρίες. Το αντίθετο συμβαίνει σε μια μη υγιή σχέση όπου ενστικτωδώς δεν μοιράζεστε προκειμένου να προστατεύσετε την ακεραιότητα σας.
- Αισθάνεστε ο εαυτό σας: Το να μπορείτε να συμπεριφέρεστε αυθεντικά μέσα σε μια σχέση είναι δείγμα ότι αυτή είναι υγιής. Δυσκολευόμαστε να είμαστε ο εαυτός μας όταν φοβόμαστε να εκτεθούμε και προτιμάμε και πάλι να προστατεύσουμε τον εαυτό μας.
- Υπάρχει χώρος να παραπονεθείτε και τα ζητήσετε περισσότερα: Καμία σχέση δεν είναι τέλεια και προβλήματα θα συναντάμε πάντα. Αυτό που ξεχωρίζει μια υγιή από μια μη υγιή σχέση είναι η ασφάλεια που αυτή μας προσφέρει να εκφράσουμε τη δυσαρέσκεια μας. Σε μια μη υγιή σχέση η έκφραση παραπόνων συνοδεύεται με ανασφάλεια και φόβο απώλειας της σχέσης.
- Σεβασμός και όρια: Ακόμα και σε μια ισχυρή συναισθηματικά σχέση δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και να παραβλέπουμε τα προσωπικά μας όρια. Στις πολύ κοντινές σχέσεις τα όρια τείνουν να παραβιάζονται πιο εύκολα καθώς η άνεση, η ασφάλεια και η εγγύτητα που νιώθουμε δίνουν τέτοιες δυνατότητες. Είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τον εαυτό μας με όποια όρια θεωρούμε εμείς απαραίτητα. Ένας καλός φίλος γνωρίζει τα όρια αυτά και τα σέβεται ακόμα και εάν κάποιες φορές μπαίνει στον πειρασμό να τα παραβιάσει.