Σε έναν κόσμο που συνεχώς μας τρομάζει, πως μπορώ να καταλάβω ότι έχω μια τοξική φιλία; 

Σε έναν κόσμο που συνεχώς μας τρομάζει, πως μπορώ να καταλάβω ότι έχω μια τοξική φιλία; 

Η φιλία είναι ένα μεγάλο και εξαιρετικά σημαντικό κομμάτι της ζωής μας. Άλλες φορές προκύπτει σχεδόν αβίαστα και φυσικά και άλλες έπειτα από προσπάθεια και χρόνο. Φιλίες παλιές που γεννήθηκαν μαζί με εμάς και φιλίες καινούργιες που αποκτήσαμε κάποια στιγμή στη διαδρομή της ζωής μας.

Όσο όμορφος και αγνός ακούγεται ο κόσμος των φίλων, κρύβει κάποιες φορές τοξικές σχέσεις που πολύ δύσκολα αναγνωρίζονται.

 

Τι είναι αυτό που μας δυσκολεύει να αναγνωρίσουμε έναν τοξικό φίλο;

 

Δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε ότι έχουμε έναν τοξικό φίλο διότι μας κάνει να πιστεύουμε πως εμείς είμαστε το πρόβλημα της σχέσης μας.

 

Ποιες συμπεριφορές μπορούν να σας βάλουν σε σκέψη ότι έχετε έναν τοξικό φίλο; 

 

  • Όταν υποβιβάζει τις ανάγκες και τα προβλήματα σας μεγεθύνοντας τα δικά του,
  • Όταν σας προβάλουν τις δικές τους συμπεριφορές (π.χ. είσαι πολύ επικριτικός μαζί μου ενώ είναι ο ίδιος επικριτικός),
  • Πολύ συχνά τριγωνοποιούνται: όταν βρίσκεται ένας τρίτος φίλος στην παρέα “συμμαχούν” μαζί του και σας “εκτοπίζουν”,
  • Είναι εξαιρετικά φιλικός και καλός μαζί σας αλλά μόνο όταν οι άλλοι είναι παρόντες,
  • Είναι υπερβολικά δραματικοί όσον αφορά τα προσωπικά τους ζητήματα και εμπειρίες και επιζητούν τεράστια προσοχή από την παρέα με αποτέλεσμα να αισθάνεστε ότι δεν υπήρχε χρόνος να ανοίξετε στην κουβέντα τις δικές σας σκέψεις και να πείτε τα νέα σας,
  • Σας προκαλούν να έλθετε σε σύγκρουση μαζί τους και έπειτα αποποιούνται την ευθύνη (π.χ. κάνουν κάποιο αρνητικό σχόλιο για εσάς και όταν αντιδράσετε σε αυτό, η απάντηση που παίρνετε συνήθως είναι “έλα μωρέ μην παρεξήγησε τόσο εύκολα, πλάκα έκανα “.

 

Τα περισσότερα από αυτά ακούγονται πολύ δύσκολα για να υπάρχουν στην καθημερινότητα σας.

Πως όμως θα μπορέσετε διαχειριστείτε έναν  “τοξικό” φίλο εάν δεν επιθυμείτε να τον βγάλετε από τη ζωής ;

 

  • Οριοθετήστε τον: Βάζοντας τα προσωπικά σας όρια θα προστατεύστε τον εαυτό σας και θα ανακόψετε την τάση του για κριτική, προσβολή και παραβίαση του προσωπικού σας χώρου.
  • Μην απαντάτε στην πρόσκληση για σύγκρουση: Αναγνωρίστε ποια είναι εκείνα τα σχόλια και οι συμπεριφορές που συνεχώς σας προκαλούν να συγκρουστείτε μαζί του. Εάν σταματήσετε να απαντάτε σε αυτές δεν θα βρίσκουν πλέον στόχο και θα μετριαστούν.
  • Διαχωρίστε ποια πράγματα μπορείτε να μοιράζεστε μαζί τους και ποια όχι: Δεν κάνουν όλοι για όλα. Έτσι και με τους φίλους υπάρχουν κάποιοι με τους οποίους θα μοιραστείτε πολύ σημαντικά κομμάτια της ζωής σας και κάποιοι με τους οποίους μπορεί απλά να περνάτε καλά. Αποδεχτείτε αυτόν τον διαχωρισμό. Θα σας βοηθήσει να συνυπάρξετε περισσότερο ισότιμα με τον φίλο σας.

 

(Πηγή Φωτογραφίας- Photo’s source)

https://unsplash.com/photos/6ZwDvEabfmE